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Vitaminas e antioxidantes

Aumento da ingesta de vitamina D associa-se a menor risco de artrite reumatóide em mulheres idosas

06/04/2004



 

Pesquisadores norte-americanos publicaram, recentemente, no Arthritis & Rheumatism, um estudo em que procuraram avaliar a associação entre a ingesta de vitamina D pela dieta ou por suplementos vitamínicos e a incidência de artrite reumatóide.

Foram analisados dados de um estudo de coorte prospectiva que consistia de 29 368 pacientes do sexo feminino, com idades entre 55 e 69 anos, sem antecedentes de artrite reumatóide à época do estudo, em 1986. Investigou-se a dieta utilizada pelos pacientes através de um questionário auto-aplicável de 127 itens, entre os quais questionava-se a ingesta de vitamina D. Razões de risco e intervalos de confiança de 95% foram estimados, com ajuste para variáveis de confusão.

Durante os 11 anos de seguimento, foram validados 152 casos de artrite reumatóide, de acordo com registros em prontuários médicos. Houve correlação inversa entre a ingesta aumentada de vitamina D e o risco de desenvolvimento de artrite reumatóide (RR = 0,67; IC95% = 0,44 – 1,00; p=0,05). Associações inversas foram verificadas para aumento da ingesta de vitamina D tanto pela dieta (RR = 0,72; IC95% = 0,46 – 1,14; p=0,16) quanto por suplementos vitamínicos (RR = 0,66; IC95% = 0,43 – 1,00; p=0,03). Não houve item alimentar com alto conteúdo de vitamina D e/ou cálcio que se associou fortemente ao risco de desenvolvimento de artrite reumatóide.

Portanto, os pesquisadores concluíram que o aumento da ingesta de vitamina D associa-se a menor risco de desenvolvimento de artrite reumatóide em pacientes do sexo feminino, com idade superior a 55 anos.

Vitamin D intake is inversely associated with rheumatoid arthritis: Results from the Iowa Women’s Health Study - Arthritis & Rheumatism

Vitamin D intake is inversely associated with rheumatoid arthritis: Results from the Iowa Women's Health Study
Linda A. Merlino 1, Jeffrey Curtis 2, Ted R. Mikuls 3, James R. Cerhan 4, Lindsey A. Criswell 5, Kenneth G. Saag 2 *
1College of Public Health, University of Iowa, Iowa City
2University of Alabama at Birmingham
3University of Nebraska Medical Center, Omaha
4Mayo Clinic, Rochester, Minnesota
5Rosalind Russell Medical Research Center for Arthritis, University of California, San Francisco
email: Kenneth G. Saag (ksaag@uab.edu)

*Correspondence to Kenneth G. Saag, Associate Professor, Division of Clinical Immunology and Rheumatology, Department of Medicine, University of Alabama at Birmingham, MEB 625, 1813 Sixth Avenue South, Birmingham, AL 35294-3296

Funded by:
 Arthritis Foundation
 National Cancer Institute; Grant Number: R01-CA-39741

Abstract

Objective
Vitamin D is a potent regulator of calcium homeostasis and may have immunomodulatory effects. The influence of vitamin D on human autoimmune disease has not been well defined. The purpose of this study was to evaluate the association of dietary and supplemental vitamin D intake with rheumatoid arthritis (RA) incidence.

Methods
We analyzed data from a prospective cohort study of 29,368 women of ages 55-69 years without a history of RA at study baseline in 1986. Diet was ascertained using a self-administered, 127-item validated food frequency questionnaire that included supplemental vitamin D use. Risk ratios (RRs) and 95% confidence intervals (95% CIs) were estimated using Cox proportional hazards regression, adjusting for potential confounders.

Results
Through 11 years of followup, 152 cases of RA were validated against medical records. Greater intake (highest versus lowest tertile) of vitamin D was inversely associated with risk of RA (RR 0.67, 95% CI 0.44-1.00, P for trend = 0.05). Inverse associations were apparent for both dietary (RR 0.72, 95% CI 0.46-1.14, P for trend = 0.16) and supplemental (RR 0.66, 95% CI 0.43-1.00, P for trend = 0.03) vitamin D. No individual food item high in vitamin D content and/or calcium was strongly associated with RA risk, but a composite measure of milk products was suggestive of an inverse association with risk of RA (RR 0.66, 95% CI 0.42-1.01, P for trend = 0.06).

Conclusion
Greater intake of vitamin D may be associated with a lower risk of RA in older women, although this finding is hypothesis generating.


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Publicado por: Dra. Shirley de Campos
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