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Vitaminas e antioxidantes

Ingesta de Folato e Incidência de Câncer de Ovário

12/04/2004
 
 

 

Cada vez mais a evidência sugere que baixa ingesta de folato, vitamina do complexo B, está associada à carginogênese da mama e colorretal, especialmente entre os que fazem uso do álcool. No entanto, dados epidemiológicos que associem especialmente a ingesta de folato ao risco de câncer de ovário são limitados.

Em um artigo publicado recentemente na Journal of the National Cancer Institute, os autores avaliaram a associação entre a ingesta de folato (ou seja, folato das fontes alimentares) e a incidência de câncer epitelial de ovário e seus subtipos. Foi feita a análise dos dados do Swedish Mammography Cohort, um estudo populacional prospectivo de Coorte de 61.084 mulheres com idade entre 38-76 anos, que no início (isto é, de 1987 a 1990), estavam livres de câncer e que completaram um questionário sobre a ingesta alimentar.

Em 30 de junho de 2003, 266 casos incidentes de câncer de ovário epitelial invasivo foram diagnosticados. Utilizou-se os modelos de danos proporcionais de Cox para estimar os riscos relativos (RRs) multivariáveis de câncer de ovário com intervalos de confiança (ICs) de 95%. No geral, a ingesta de folato esteve de maneira discreta inversamente associada ao risco de câncer de ovário (RR do mais alto versus o mais baixo quartil de ingesta = 0.67, 95% IC = 0.43 a 1.04; P = .08).

Entre as mulheres que consumiam mais de 20 g de álcool por semana (aproximadamente dois drinques), houve uma forte associação inversa entre a ingesta de folato e o risco total de câncer epitelial de ovário (RR para o maior versus o menor quartil de ingesta = 0.26, 95% IC= 0.11 a 0.60; P = .001), porém entre as mulheres que consumiam 20 g ou menos de álcool por semana, não houve tal associação (RR para o mais alto versus o mais baixo quartil de ingesta =1.00, 95% IC = 0.59 a 1.70; P= .80).

O risco absoluto de câncer epitelial de ovário para os três menores quartis versus o mais alto quartil de ingesta de folato foi 8 por 100 000 pessoas-ano (95% IC = 0 a 16 por 100 000 pessoas-ano) no geral e 26 por 100 000 pessoas-ano (95% IC = 10 a 42 por 100 000 pessoas-ano) entre aqueles que consumiam mais de 20 g de álcool por semana. A associação entre ingesta de folato e risco de câncer não variou substancialmente entre os subtipos de câncer epitelial de ovário.

Os autores concluíram que uma ingesta elevada de folato na dieta pode desempenhar um papel na redução do risco de câncer de ovário, especialmente entre mulheres que consomem álcool.

Dietary Folate Intake and Incidence of Ovarian Cancer: The Swedish Mammography Cohort - Journal of the National Cancer Institute, 2004; 96(5):396-402


Journal of the National Cancer Institute, Vol. 96, No. 5, 396-402, March 3, 2004
DOI: 10.1093/jnci/djh061
© 2004 Oxford University Press

ARTICLE

Dietary Folate Intake and Incidence of Ovarian Cancer: The Swedish Mammography Cohort

Susanna C. Larsson, Edward Giovannucci, Alicja Wolk

Affiliations of authors: Division of Nutritional Epidemiology, The National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden (SCL, AW); Departments of Nutrition and Epidemiology, Harvard School of Public Health, and Channing Laboratory, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA (EG).

Correspondence to: Alicja Wolk, DrMedSc, Division of Nutritional Epidemiology, The National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, P.O. Box 210, SE-171 77 Stockholm, Sweden (e-mail: alicja.wolk@ imm.ki.se)

Background: Mounting evidence suggests that a low intake of the water-soluble B vitamin folate is associated with breast and colorectal carcinogenesis, especially among alcohol drinkers. However, epidemiologic data specifically linking folate intake to ovarian cancer risk are limited. Methods: We examined the association between dietary folate intake (i.e., folate from food sources) and the incidence of total epithelial ovarian cancer and its subtypes by analyzing data from the Swedish Mammography Cohort, a population-based prospective cohort of 61 084 women, aged 38–76 years, who, at baseline (i.e., from 1987 to 1990), were cancer-free and had completed a food-frequency questionnaire. Through June 30, 2003, 266 incident cases of invasive epithelial ovarian cancer were diagnosed. We used Cox proportional hazards models to estimate multivariable relative risks (RRs) of ovarian cancer with 95% confidence intervals (CIs). All statistical tests were two-sided. Results: Overall, dietary folate intake was weakly inversely associated with total epithelial ovarian cancer risk (RR for highest versus lowest quartile of intake = 0.67, 95% CI = 0.43 to 1.04; Ptrend = .08). Among women who consumed more than 20 g of alcohol (approximately two drinks) per week, there was a strong inverse association between dietary folate intake and total epithelial ovarian cancer risk (RR for highest versus lowest quartile of intake = 0.26, 95% CI = 0.11 to 0.60; Ptrend = .001), but among women who consumed 20 g or less of alcohol per week, there was no such association (RR for highest versus lowest quartile of intake = 1.00, 95% CI = 0.59 to 1.70; Ptrend = .80). The absolute risk of epithelial ovarian cancer for the lowest three quartiles versus the highest quartile of folate intake was 8 per 100 000 person-years (95% CI = 0 to 16 per 100 000 person-years) overall and 26 per 100 000 person-years (95% CI = 10 to 42 per 100 000 person-years) among those who consumed more than 20 g of alcohol per week. The association between dietary folate intake and cancer risk did not vary substantially among subtypes of epithelial ovarian cancer. Conclusion: A high dietary folate intake may play a role in reducing the risk of ovarian cancer, especially among women who consume alcohol.


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