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Gravidez/Parto/Obstetrícia

Ingestão de Antioxidante na Gravidez em Relação ao Sibilo e Eczema nos Primeiros Dois Anos de Vida

05/04/2005
 




Duzentas mulheres foram recrutadas para uma investigação prospectiva, realizada por pesquisadores do Reino Unido e recentemente publicada no American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, da influência da ingestão materna de antioxidante na gravidez no desenvolvimento de asma e eczema em crianças.

 

Um questionário de freqüência alimentar foi utilizado para caracterizar a dieta durante a gravidez e foram medidos os níveis de antioxidante sangüíneo. Foram utilizados questionários postais para acompanhar as 1924 crianças únicas nascidas para a coorte em seis, 12 e 24 meses de idade.

 

Não houve associações entre a ingestão materna de antioxidante e os sintomas de sibilo e eczema no primeiro ano da criança. No segundo ano, a ingestão materna de vitamina E durante a gravidez foi negativamente associada com sibilo na ausência de um "calafrio" (p para tendência 0,010) e, nas crianças cujas mães eram atópicas, houve uma associação negativa entre a ingestão materna de vitamina E e o eczema infantil (p para tendência 0,024). A ingestão materna de vitamina C durante a gravidez foi positivamente associada com qualquer sibilo ou eczema durante o segundo ano da criança.

 

Os autores concluíram que este estudo sugere que a ingestão materna de dieta antioxidante durante a gravidez pode modificar os riscos de desenvolver sibilo e eczema durante a infância precoce. Afirmaram que um acompanhamento adicional da coorte determinará se a dieta materna durante a gravidez está associada com asma e doença atópica na infância tardia.

Antioxidant Intake in Pregnancy in Relation to Wheeze and Eczema in the First Two Years of Life - American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine; 2005; 171: 121-128.

Antioxidant Intake in Pregnancy in Relation to Wheeze and Eczema in the First Two Years of Life

Sheelagh Martindale, Geraldine McNeill, Graham Devereux, Doris Campbell, George Russell and Anthony Seaton

Department of Environmental and Occupational Medicine, Department of Child Health, and Department of Obstetrics, University of Aberdeen, Aberdeen, United Kingdom

Correspondence and requests for reprints should be addressed to Dr. Sheelagh Martindale, c/o Department of Environmental and Occupational Medicine, Liberty Safe Work Research Centre, Foresterhill Road, Aberdeen AB25 2ZP, Scotland, UK. E-mail: s.martindale@rgu.ac.uk

Two thousand women were recruited for a prospective investigation of the influence of maternal antioxidant intake in pregnancy on the development of asthma and eczema in children. A food frequency questionnaire was used to characterize diet during pregnancy and blood antioxidant levels were measured. Postal questionnaires were used to follow up the 1,924 singleton children born to the cohort at 6, 12, and 24 months of age. There were no associations between maternal antioxidant intake and wheezing symptoms and eczema in the children's first year. In the children's second year, maternal vitamin E intake during pregnancy was negatively associated with wheeze in the absence of a "cold" (p for trend 0.010) and, in children whose mothers were atopic, there was a negative association between maternal vitamin E intake and childhood eczema (p for trend 0.024). Maternal vitamin C intake during pregnancy was positively associated with "ever wheeze" and eczema during the children's second year. This study suggests that maternal dietary antioxidant intakes during pregnancy may modify the risks of developing wheeze and eczema during early childhood. Further follow up of the cohort will determine whether maternal diet during pregnancy is associated with asthma and atopic disease in later childhood.

Key Words: asthma • atopy • children • diet • pregnancy



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