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Hipertensão/Pressão Alta

Padrão de Ingestão de Álcool e Risco de Hipertensão

15/04/2005
 




Estudos epidemiológicos têm demonstrado uma associação positiva entre um grande consumo de álcool e  hipertensão, porém poucos estudos têm direcionado sobre o padrão de ingesta alcóolica.

 

Em um artigo publicado recentemente na revista Hypertension, os autores investigaram a associação entre o consumo de álcool e aspectos do padrão de bebida com o risco de hipertensão em uma amostra de 2609 homens e mulheres da raça branca do oeste de Nova Iorque, em idade entre 35 e 80 anos, sem outras doenças cardiovasculares.

 

A hipertensão foi definida como pressão sistólica  140 mm Hg ou pressão diastólica  90 mmHg ou uso de medicação anti-hipertensiva. As odds ratios (95% de intervalos de confiança) foram calculadas após o ajuste para diversas covariantes.  Comparado com o tempo de vida dos abstinentes, os participantes que relatavam ingestão diária de bebida (1.75 [1.13 a 2.72]) ou principalmente ingestão alcóolica sem alimentação (1.64 [1.08 a 2.51]) apresentaram significativamente maior risco de hipertensão.

 

Quando as análises foram restritas aos alcoólatras do período em estudo, os que bebiam diariamente e os participantes que consumiam álcool sem alimento exibiam um risco significativamente maior de hipertensão quando comparado com aqueles que bebiam menor quantidade  semanalmente (1.65 [1.18 to 2.30]) e aqueles que bebiam principalmente com alimento (1.49 [1.10 to 2.00]), respectivamente. Após o ajuste adicional para a quantidade de álcool consumida nos últimos 30 dias, os resultados foram os seguintes: 0.90 (0.58 to 1.41) para os que bebiam diariamente e 1.41 (1.04 to 1.91) para os que bebiam sem alimento.

 

Os autores concluíram que a bebida fora das refeições parece ter um efeito significante sobre o risco de hipertensão independente da quantidade de álcool ingerida.

Relationship of Alcohol Drinking Pattern to Risk of Hypertension - Hypertension – 2004; 44:813

Hypertension. 2004;44:813.)
© 2004 American Heart Association, Inc.

Scientific Contributions

Relationship of Alcohol Drinking Pattern to Risk of Hypertension

A Population-Based Study

Saverio Stranges; Tiejian Wu; Joan M. Dorn; Jo L. Freudenheim; Paola Muti; Eduardo Farinaro; Marcia Russell; Thomas H. Nochajski; Maurizio Trevisan

From the Department of Social and Preventive Medicine (S.S., J.M.D., J.L.F., P.M., M.T.), School of Public Health and Health Professions, State University of New York, Buffalo; Department of Public Health/Family Medicine (T.W.), East Tennessee State University, Johnson City, Tenn; Department of Preventive Medical Sciences (S.S., E.F.), "Federico II" University of Naples Medical School, Italy; Prevention Research Center (M.R.), Berkeley, Calif; and School of Social Work (T.H.N.), State University of New York, Buffalo.

Reprint requests to Dr Saverio Stranges, Department of Social and Preventive Medicine, School of Public Health and Health Professions, State University of New York at Buffalo, 3435 Main St, Farber Hall, Room 252 B, Buffalo, NY 14214. E-mail stranges@buffalo.edu

Epidemiological studies have demonstrated a positive relationship between heavy alcohol use and hypertension, but few studies have directly addressed the role of drinking pattern. This study was designed to investigate the association of current alcohol consumption and aspects of drinking pattern with hypertension risk in a sample of 2609 white men and women from western New York, aged 35 to 80 years, and free from other cardiovascular diseases. Hypertension was defined by systolic blood pressure ≥140 mm Hg or diastolic blood pressure ≥90 mm Hg or use of antihypertensive medication. Odds ratios (95% confidence intervals) were computed after adjustment for several covariates. Compared with lifetime abstainers, participants reporting drinking on a daily basis (1.75 [1.13 to 2.72]) or mostly without food (1.64 [1.08 to 2.51]) exhibited significantly higher risk of hypertension. When analyses were restricted to current drinkers, daily drinkers and participants consuming alcohol without food exhibited a significantly higher risk of hypertension compared with those drinking less than weekly (1.65 [1.18 to 2.30]) and those drinking mostly with food (1.49 [1.10 to 2.00]), respectively. After additional adjustment for the amount of alcohol consumed in the past 30 days, the results were follows: 0.90 (0.58 to 1.41) for daily drinkers and 1.41 (1.04 to 1.91) for drinkers without food. For predominant beverage preference, no consistent association with hypertension risk was found across the various types of beverages considered (beer, wine, and liquor). In conclusion, drinking outside meals appears to have a significant effect on hypertension risk independent of the amount of alcohol consumed.


Key Words: alcohol • hypertension, alcohol-induced • blood pressure • epidemiology



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Publicado por: Dra. Shirley de Campos
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