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Hipertensão/Pressão Alta

Baixa Ingesta de Mineral está Associada a Elevada Pressão Sistólica

10/05/2005
 




A análise do estudo National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) em 1984 revelou que um padrão de dieta com baixa quantidade de mineral, especificamente cálcio, potássio e magnésio esteve associado à hipertensão em adultos americanos.

 

Em um artigo publicado recentemente na revista American Journal of Hipertension, os autores utilizaram dados de pesquisas recentes do NHANES III e NHANES IV  e reexaminaram a validade desta associação.  A pressão arterial (PA) e os dados  da ingesta de nutrientes de 10.033 participantes adultos  do NHANES III e de 2311 adultos do NHANES IV revelaram achados similares a aqueles da análise mais recente, demonstrando que a associação entre o consumo inadequado de mineral  e a PA mais elevada é válida e tem persistido durante as duas décadas.

 

Foram selecionados indivíduos hipertensos não tratados por tipo de hipertensão (sistólica, diastólica ou ambas) e observou-se que o efeito da PA da baixa ingesta de mineral foi mais pronunciado naqueles com hipertensão sistólica apenas.  Também se observou que a ingesta de sódio foi significativamente menor no grupo com hipertensão sistólica e significativamente maior no grupo com hipertensão diastólica comparado com os outros grupos.

 

O padrão de nutriente no grupo com hipertensão combinada foi similar ao do grupo normotenso. Estes achados podem ajudar a explicar as respostas inconsistentes geralmente observadas nos estudos de intervenção de dieta e enfatizam a possível importância das recomendações nutricionais para hipertensão baseada na categoria de hipertensão e práticas dietéticas individuais.

 

Os autores concluíram que apesar de estudos controlados randomizados serem necessários para caracterizar posteriormente a associação entre a ingesta de nutrientes e o tipo de hipertensão, estes achados indicam que a abordagem dietética da hipertensão pode ser mais efetiva se o foco incidir sobre o perfil nutricional geral ao invés da ingesta de um único nutriente como atualmente recomendado para a maioria dos pacientes.

 Low mineral intake is associated with high systolic blood pressure in the Third and Fourth National Health and Nutrition Examination Surveys - American Journal of Hipertension – 2005; 18(2):261-269

February 2005, Volume 18, Issue 2 Pages 261-269

Original contributions

Low mineral intake is associated with high systolic blood pressure in the Third and Fourth National Health and Nutrition Examination Surveys

Could we all be right?

Marilyn S. Townsenda, Victor L. Fulgoni IIIb, Judith S. Sterna, Seth Adu-Afarwuaha, David A. McCarrona,*email address

Received 29 September 2003; received in revised form 25 November 2003; accepted 20 September 2004

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Analysis of the first National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) in 1984 revealed that a dietary pattern low in mineral intake, specifically calcium, potassium, and magnesium, was associated with hypertension in American adults. Using more recent survey data from NHANES III and NHANES IV, we re-examined the validity of this relationship. Blood pressure (BP) and nutrient intake data from 10,033 adult participants in NHANES III and 2311 adults in NHANES IV revealed findings similar to those of the earlier analysis, demonstrating that the association between inadequate mineral consumption and higher BP is valid and has persisted over two decades. Exploring this relationship further, we separated untreated hypertensive persons by hypertension type (systolic, diastolic, or both), and observed that the BP effect of low mineral intake was most pronounced in those with only systolic hypertension. We also observed that sodium intake was significantly lower in the systolic hypertension group and significantly higher in the diastolic hypertension group compared with the other groups. The nutrient pattern in the combined hypertension group was similar to that of the normotensive group. These findings may help to explain the inconsistent responses generally observed in dietary intervention studies, and they highlight the possible importance of tailored nutritional recommendations for hypertension based on hypertension category and individual dietary practices. Although randomized controlled trials are needed to characterize further the relationship between nutrient intake and hypertension type, these findings indicate that dietary management of hypertension may be more effective if the focus is on the overall nutritional profile rather than single-nutrient intake as currently recommended for most patients.

Article footnote

 This work was supported by an education grant from Dairy Management Inc., Rosemont IL.

Affiliations

a University of California, Davis, California

b Nutrition Impact LLC, Battle Creek, Michigan.


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Publicado por: Dra. Shirley de Campos
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